Telefon
+ 36 30 2637852

Az eljárás

A festék por alakban áll rendelkezésre. Ezt a porfestéket  por-injektor vagy porpumpa segítségével a porfesték-tartályból a szórópisztolyba továbbítják, ahol elektrosztatikus (ill. tribosztatikus) töltést kap, s így halad tovább a leföldelt festendő tárgyra, amelyen megtapad. Végül az így bevont tárgyakat egy kemencébe továbbítják, ahol a porfesték adott hőmérsékleten térhálósodik és egy strapabíró lakkréteg képződik, az igényeknek megfelelően kb. 50-100 mikron közötti rétegvastagságban.

Miért porfestés?

A porfestés technológiája nélkülözi az oldószert, ezért rendkívül környezetkímélő.

A mellészórt porfestéket visszakeringetve újfent felhasználhatjuk, így hát a leggazdaságosabb festési eljárásnak is mondható. Ha ehhez még hozzávesszük a nyert felület fölöttébb jó kopásállóságát és időjárás-ellenálló képességét, érthetővé válik, hogy az ipar számos területén (alumínium, fémbútor, gépgyártás, fűtés, légtechnika, háztartási eszközök, autóipar, stb.) az oldószeres festést igyekeznek a porfestő technológiával felváltani.

A porfesték

A célnak és a követelményeknek megfelelően kerül felhasználásra epoxy, poliészter, poliuretán, vagy akryl-porfesték. Speciális esetekben strukturált, metál, vékonyréteg illetve zománcfesték kerülhet felhasználásra.

A berendezés 

Egy komplett porfestő berendezés a következő rész-egységekből áll: előkezelő és szárító rendszer, porfestő berendezés és festőkabin porfesték-leválasztó rendszerrel (ciklon, utószűrő), beégető kemence, továbbító-szállító rendszer. A szállító rendszer gondoskodik a festendő tárgy továbbításáról, a teljes rendszeren keresztül.
Az előkezelő rendszer tisztítja és előkészíti a tárgyat a festésre. Itt különböző eljárásokat szokás alkalmazni: foszfátozás és zsírtalanítás vas esetében, kromátozás alumínium esetében, stb.
A porfestő berendezés a porfestéket megfelelő töltéssel látja el és továbbítja a festendő tárgyra- a festőkabinban, valamint lehetőség szerint a nem felhordott porfesték visszanyeréséről gondoskodik..
A beégető-kemence gondoskodik a megfelelő beégetési hőmérsékletről és időről.